субота, 31. јануар 2015.

Tako se volimo...


Sagledavanje voljenog bića kroz metafizku ljubavi, vodi možda do zaključka da ljubav ne pripada entitetu, već je samodovoljna obzirom da postoji za sebe. 
Ipak, njeno otelotvorenje kroz individuu nas podseća da ona jeste namenjena 
entitetima koji čine celinu. 
Kroz odraz u voljenom bicu se možda vraća eho našeg karaktera ali izmenjen,
nadograđen, absorbovanih emocija i karaktera drugog, voljenog bića. 
Tako se volimo...
Lu Salome

четвртак, 29. јануар 2015.

PRICA O...

Jednom, tama je otišla Bogu i rekla mu “Sunce me stalno proganja. Zadaje mi puno problema. Prati me od jutra do mraka i do večeri sam vrlo umoran. I kad dođe noć prije nego sam završio svoj san i odmor, počinje me opet pratiti. Mislim da mu nikada nisam učinio ništa nažao. Mislim da ga nikada nisam naljutio. Zašto me onda stalno prati? Zašto me stalno maltretira? Što sam mu krivoga učinio?”
Tada je Bog pozvao Sunce i pitao ga je “Zašto stalno natjeravaš jadnu tamu? Uvijek bježi, skriva se, posvuda traži utočište. Zašto ju pratiš 24 sata? Koja je potreba za time?” Sunce je reklo “Tko je tama? Još ju nisam sreo. Čak je niti ne poznajem. Nisam ju još vidio, ali ako sam u neznanju učinio nešto pogrešno spreman sam zatražiti oprost. I kada je jednom prepoznam, više je nikada neću pratiti.”

уторак, 27. јануар 2015.

Jaka žena

 







I jaka žena želi još jačeg čoveka pored sebe. Ne da joj ograniči slobodu nego da pored njega može da bude slaba.

субота, 24. јануар 2015.

Zračite Ljubav



Kada sa zahvalnošću i ljubavlju prihvatite ono kakvi ste, ono u čemu ste, kada nestane otpora, nestaju sve frustracije, kada nestanu frustracije nestaje negativnost, kada nestane negativnost vi zračite, a kada vi zračite, a zračite Ljubav, VI SE MENJATE!

Menja vam se fizionomija, menja vam se razmišljanje, menja vam se osećaj, menja vam se okruženje, menjaju se situacije, MENJA VAM SE ŽIVOT IZ KORENA


Voli Vas Sonja

Moja Mia

Ovo je post koji je objavila 26.04.2013. (tad je imala 11 i po godina) na svom FB profilu moja ćerka, prenosim ga u celosti sve sa fotografijom koju je ona postavila, uvek aktuelan



Zar nije bolje pogledati zivot iz decijeg ugla , i otvoriti oci na drugi nacin ?. Ako sam nesrecna zivotom koji je bio, mogu da promenim ono sto ce biti i napravim bolju buducnost . Da bi zivot bio pun veselih boja i ja treba da se potrudim da to ucinim , i svaki svoj san napravim u stvarnost . Svaka zelja deteta je veseo zivot , pomozite sebi da imate bolji zvot !!
Zar nije bolje da vec jednom otvorimo oci prema zivotu i uplivamo u njega ? Ako ste nezadovoljni prosloscu i zelite da se vreme vrati unazad da popravite gresku , radite pogresno . Ne mozete se vratiti u proslost , samo gubite vreme . Potrudite se da popravite i kreirate svoju buducnost . Ako vam je zivot do sad bio crno-beo i ako vam je muka od toga , i ako ste spremni da zauvek svoj zivot ulepsate i proveselite , gledajte na njega pozitivno i sa punim srecm i ljubavlju , jednom recju radujte se svakom danu !!!! Uzivajte u svakom lepom trenutku . Imacete vise prijatelja i bolje ce vas razumeti , ako su vam misli i reci uvek pozitivne , kakva god da je situacija . Ako u tome uspete i ako budete u svemu tome najbolji i zivot ce vam biti svetliji i lepsi , ako ne uspete iz prve trudite se i ne odustajte nikad . Srecno putovanje u zivotuuuu !!

Mia Sanja 

Emocije odražavaju namere



Emocije odražavaju namere. Dakle, svest o emocijama dovodi do svesti o namerama. Svaki nesklad između svesne namere i emocija koje je prate direktno ukazuje na podeljeni aspekt sopstva koji zahteva isceljenje.

Zastrasujuce i nasilne emocije koje su počele da karakterišu ljudsko postojanje mogu se iskusiti samo ličnošću. Samo ličnost može da oseti bes, strah, mržnju, osvetu, tugu, stid, žaljenje,
ravnodušnost, frustraciju, cinizam i usamljenost. Samo ličnost može da osuđuje, manipuliše i iskorišćava. Samo ličnost može da juri za spoljašnjom moći. Ličnost takođe može da bude nežna, saosećajna i mudra u svojim odnosima sa drugima, ali ljubav, saosećanje i mudrost ne dolaze iz ličnosti. To su iskustva duše.

Gari Zukav

петак, 23. јануар 2015.

  



"Moraš   da u sebi odvojiš ono čime možeš da vladaš od onoga čime ne možeš da vladaš. Ono čime ne možeš da vladaš pripada lažnoj ličnosti, a ono čime možeš da vladaš pripada tebi.

Uspenski

Promena - Predaja - Izbor - Poverenje


PROMENA

Na jogu se dolazi onda kada osetimo da je potrebna promena. Ali to ne znači da smo spremni na promenu. Intelektualno, mi razumemo da način na koji živimo vodi stresu, bolu, hroničnom nedostatku energije, rastrzanosti na milion strana i stalnoj trci sa vremenom, preplavljenošću negativnim emocijama i odlukama u kojima ne možemo istrajati. Intelektualno mi hoćemo da bude drugačije, da smo ispunjeni, zadovoljni, stabilniji, koncentrisaniji, sigurniji, zdraviji. Međutim ne primećujemo do koje mere mi hoćemo to sve, bez da promenimo način na koji živimo, osećamo, razmišljamo i delujemo.Sada dolazimo do onoga što joga radi – ona ne raspravlja sa vama, ne nudi argumente i ne odgovara na izgovore koje biste dali da je u pitanju dijalog. Ona vas menja, izbacuje iz uslovljenosti tako da zaobiđe intelektualne i emotivne otpore koje biste imali prema promeni da znate o čemu se radi.Joga ne radi na taj način. Ne raspravlja, jer nema svrhe. Otpori su prosto prejaki. Zato se oni savlađuju na drugi način, bez vašeg svesnog dopuštenja. Načinom na koji radimo na disanju, na pažnji, na opuštanju, mi pravimo novi odgovor, pravimo promenu. A cilj je, da u momentu kada se desi reakcija, ona biva promenjena – telo počne da se opušta, disanje postaje dublje, a samim tim poistovećivanje sa emocijom (a emocija nastaje iz doživljaja da je nešto bitno, važno) slabi.
Da bi vas nešto promenilo, morate biti izbačeni iz uslovljenosti, vaša volja mora biti pokorena. Na neki način, morate biti prevareni, mora vam se dati nešto što biste inače odbacili, što ne biste dopustili. Kao lek koji dajemo kućnim ljubimcima i deci, protiv njihove volje, jer znamo da pomaže, da ne postoji drugi način.
Joga ima moć da vas promeni, to je njen osnovni kvalitet ali i problem, jer vi to, uglavnom, ne želite. Da biste mogli dobiti od joge ono što ona daje, nužno je da je i vrednujete na pravi način, da imate poverenja u ono što se daje i traži. Onog momenta kada počnemo da prilagođavamo jogu sebi, ona gubi vrednost i moć da nas promeni, jer je svodimo na ono što već imamo, na ono što sada znamo, razumemo i tražimo. Nije problem što vežbači ne znaju vrednost joge i što očekuju da im se da ono što traže, problem je što time određuju vrednost i cenu i utiču na ponudu, pa instruktori odgovaraju na to prilagođavanjem. Pravi kvalitet uvek ima malo onih koji ga mogu vrednovati i malo onih koji su spremni da plate cenu. Naravno, kada pričamo o jogi, cena je metafora, za sve ono čime smo spremni da platimo za sopstveni razvoj i znanje koje nam je za to potrebno – energija, trud, žrtva, istrajnost, odustajenje i odbacivanje onoga što vuče nazad, ka degradaciji.
Na kraju ostaje da razmislite o onome što od joge tražite. I da tu budete potpuno iskreni sa sobom i da stalno to preispitujete. I, naravno, ostaje da odredite koju cenu ste spremni da za to date, koliko vaša težnja za vas vredi. Jer vi postavljate vrednost i tu vrednost tražite i dobijate.

PREDAJA

Da bi vas nešto promenilo, morate biti izbačeni iz uslovljenosti, vaša volja mora biti pokorena. Na neki način, morate biti prevareni, mora vam se dati nešto što biste inače odbacili, što ne biste dopustili. Kao lek koji dajemo kućnim ljubimcima i deci, protiv njihove volje, jer znamo da pomaže, da ne postoji drugi način.
Naravno, ovde nije reč samo o vama. Reč je o svakom od nas, o meni.
Da bih mogla tokom opuštanja, asana i pranajama pokoriti vašu volju, moja pre toga mora biti pokorena. Moram biti prepuštena nečem višem od onoga što doživljavam sobom u svakodnevnom smislu. Da nije tako, ono što dajem ne bi imalo snagu, ne bi moglo ništa protiv vaših otpora.
Izbacivanje iz uslovljenosti, iz poznatog i naučenog, nije stvar naše volje – zato i jeste izbacivanje. Nije stvar volje, ali jeste dopuštanja i istrajavanja. To je pitanje predaje. I stvar shvatanja da ne možemo ništa promeniti sve dok delujemo u okvirima poznatog i sigurnog – u ograničenom prostoru misli, emocija i pokreta u kojem smo se zarobili. Promena zahteva nešto novo i drugačije, a ona ne može doći iz ozidanog prostora u kome iznova potvrđujemo sebe.


IZBOR

Istina, imamo i mogućnost – da od joge napravimo gimnastiku i da pustimo da pokreti budu sami sebi svrha, da vežbanje bude bez pažnje i bez primećivanja onoga što se u nama pokrene. Taj način nije nužno loš, jer on nemir, napetost, stres i energiju koja se pokrene pretvara u delovanje, prilikom čega se ta energija koristi, prazni, oslobađa. To je svakako bolje nego da ostane u telu, u grču. Ali ta vrsta vežbanja ne menja ništa u načinu na koji doživljavamo ili reagujemo, niti deluje na uzroke. Ona je samo način produktivnijeg i zdravijeg načina kanalisanja energije koja se pokrene u nama. Tu je bitno znati šta nam je cilj, šta je ono na čemu radimo. Da li je cilj samo da na lakši način podnosimo život, da imamo zdravije i lepše telo, ili je cilj rast, svest, istinska promena koja dolazi iz saznanja da mora postojati neka dublja svrha postojanja, nešto više od samog pokretanja i trošenja energije, i težnje da to ostvarimo.


POVERENJE

Interesantno je da se doživljaj i procena neke situacije menja promenom načina na koji dišemo, svesnim usmeravanjem pažnje na pokrete i promenom položaja tela. Kada to primetimo, kada radimo na tome kroz svesno opuštanje u krajnjem položaju, onda imamo prilike da razmislimo o stvarnosti onoga što osećamo i mislimo, o istinitosti naših doživljaja. I priliku da promislimo o utiscima, o energiji koju dobijamo kroz utiske. Istu okolnost (napetost mišića, neugodnost zbog istezanja) možemo doživeti na dva načina – možemo osetiti nemir i na nemir reagovati grčem, izlaženjem iz položaja, osećajem nezadovoljstva zbog neprijatnosti, bola ili sopstvenih granica, otporom prema svemu tome, osećajem da smo ugroženi, besom, mržnjom, što nam daje jedan doživljaj i kvalitet energije koju na taj način pokrenemo, ili možemo, ubacivanjem pažnje i svesnim opuštanjem, iskoristiti energiju koju napetost pokrene i transformisati je u osećaj ispunjenosti, sjedinjenosti, duboke opuštenosti, predaje, poverenja.


Video


Ako vam je lakše ili zgodnije da odslušate priču o cvetnim esencijama, o holističkom pogledu na čoveka, život, o razlici izmedu lečenja i isceljivanja...




Nora Kalapati: Šta radi jedan floriterapeut?

Sonja Plavšić: Pa... najbolje bi bilo da voli ljude.

четвртак, 22. јануар 2015.

Ako zaista hoćeš da znaš ko sam, zavoli sebe





Koliko god da se kriješ, bežiš,

ne mozes pobeći od sebe,

ja sam, osim tebe, sećanje na

ono što želiš da zaboraviš

i od čega bežiš

Ako zaista hoćeš da znaš 

ko sam,

zavoli sebe,

onda ćeš razumeti da nikada 

nije bilo dvoje.

Voli ne gubi vreme


Sonja