понедељак, 20. јануар 2014.

YOGA za DECU




iz knjige koja traži izdavača
 
УВОД ЗА РОДИТЕЉЕ
Деца, исто као и одрасли, живе у друштву које им намеће убрзан ритам живота. Овај притисак и ривалитет са којим расту чини да се претварају у „ мале одрасле“ са својим радним временом, рутинама и  утврђеним обавезама.
Јога је за њих, исто као и за њихове родитеље, начин да обнаве своју енергију и да се опусте.
Ова дисциплина, која је пореклом из Индије, користи систем физичких вежби и технике  дисања и опуштања које унапређују људско здравље, тонификују тело и доводе особу у стање равнотеже и хармоније.
За децу је истезати тело, дисати и опуштати се, природна активност која нам је свима рођењем дата. Одрастањем губимо ту природну способност контакта са сопственим духом и телом.
Оно што чини велику предност једног детета у односу на одраслог је способност да живи и осећа у садашњем тренутку. Када детету кажемо да направи положај „ Дрво “, оно не само да ће заузети положај, већ ће се ипретворити “ у право дрво: у једном тренутку његов ум и тело успевају да се уједине на савршен начин.
Деци, као и одраслима је неопходно да се опусте и бар на неко време изађу из своје дневне рутине не би ли се одморили од мно- гобројних активности и захтева које намеће савремени темпо живота.
Сваки час јоге завршавамо опуштањем. Деци је на почетку тешко да се умире и буду без активности, али како се упознају са техни- ком опуштања, они су ти који на крају часа са нестрпљењем питају  „ А сад опуштање, зар не?“
Јога је за децу као нека врста игре у којој развијају креативност, машту, постају свесни свог тела, повезују се са дисањем и опушта- ју се од свих задатака које им намеће савремени начин живота.
Једини начин да се упознамо са јогом је да је практикујемо, да се на тај начин повежемо са својим осећањима и померимо границе својих могућности.

          
Добробити које деца имају од јоге
-         уче да се повежу са својим бићем

-         упознају и развијају свесност свог тела

-         уче да правилно дишу  

-         поправљају држање тела

-         развијају снагу, равнотежу,координацију, флексибилност

-         јачају концентрацију и меморију

-         развијају машту и креативност

-         ослобађају се стања анксиозности, тензија и стреса и смирују нервни систем

-         постају самопоузданији и одговорнији

-         побољшавају метаболизам

-         схватају важност вођења бриге о свом телу

-         схватају значај толеранције, поштовања и неагресивности према свим живим бићима на планети




 Sonja

Нема коментара:

Постави коментар