субота, 24. март 2018.

Endomentrioza - nežni put ka samoprihvatanju i isceljenju

Danas bismo da pričamo o jednom od disbalansa koji pogađa žene u reproduktivnom periodu - sve češće se dijagnostifikuje, a još uvek niko sa potpunom sigurnošću ne može da kaže šta joj je uzrok - ENDOMETRIOZI.
Jung je rekao da je to ženina žrtva u krvi, potvrđujući sve češće stavove da je jedan od glavnih uzroka nastanka endomentrioze zapravo negde na emocionalnom i psihičkom nivou, a vremenom se spušta na fizičko telo.
Šta je endometrioza?
Endometrioza se javlja kada normalno tkivo endometrijuma (sluzokoža materice) raste izvan nje. Ovo "odmetnuto" tkivo može da se ugradi i raste bilo gde unutar trbušne duplje.

Simptomi endometrioze
Bol u karlici
Bol u leđima

Produženo krvarenje
Bolni odnosi
No, pošto se endometrioza može javiti i na crevima, bešici, želucu, plućima, bolovi su netipični i široko rasprostranjeni.
No, ono za šta se endometrioza, pored bola, najcešće vezuje jeste u stvari sterilitet. Žene kojima je postavljena ova dijagnoza imaju male šanse da ostanu u drugom stanju, ako ostanu teže iznose trudnoću, a upravo je trudnoća jedan od najboljih lekova za ovo stanje jer u tom periodu žena ne krvari, pa se i samo stanje povlači (ne uvek trajno).
Emocionalni uzroci endometrioze
Lekari se uglavnom slažu da je ovo bolest savremenih žena koje jureći karijeru odlažu vreme rađanja - što se poklapa sa onom Jungovom konstatacijom - o žrtvi u krvi. Još neki od mogućih emocionalnih uzroka su:
traume iz detinjstva vezane za seksualnost
emocionalno zlostavljanje od strane partnera
etrah od budućnosti
strah od trudnoće, abortusi, smrt deteta
strah od roditeljstva i odgovornosti i osećaj krivice zbog toga
neprihvatanje uloge majke, bežanje od odgovornosti
O samom ispoljavanju ednometrioze se mnogo piše i dosta zna, ali zašto se ona javlja, šta je uzrok, barem iz ugla psihologa, terapeuta, psihoanalitičara, pa i lekara savremene medicine koji su spremni da šire sagledaju problem ne priča se mnogo. Traume, problemi seksualno priroda, traume vezane za odrastanje, kao i disbalans u emotivnom odnosu sa partnerom su i dalje tabu teme. Ženi je mnogo lakše da potisne sve gore navedene razloge i da za svoju neplodnost okrivi endometriozu nego da sebi prizna da postoje duboki uzroci za odbijanje trudnoće.
Priznati prvo sebi, pa onda partneru, roditeljima, okolini da ne postoji želja za roditeljstvom i danas je tabu. Žene vaspitane na pravilu da treba da završe školu, zaposle se, udaju, rode decu, podare unuke - u jednom trenutku se nađu zaglavljene između ličnog odbijanja i pritiska sredine. Kada se odgovor ne nađe u psihičkom delu ličnosti, onda se on spušta na fizički - blokirajući tako mogućnost za trudnoću, pa čak i stvarajući dobro opravdanje za odustajanje od seksualnih odnosa zbog realnog fizičkog bola. Psiha na taj način štiti ženu kako od nje same (samosuočavanja), tako i od osude sredine.
Kad se spusti na fizički nivo - tada se kao krajnja mera lečenja preporučuje operacija, a potom ostajanje u drugom stanju. Ono od čega se beži odjednom postaje lek. 
No, bilo bi dobro, uporedo sa fizičkim lečenjem dovesti u balans i emocionalne uzroke za nastanak endometrioze i time sprečiti njen povratak, na prirodan način, ili jednostavno pomoći ženi da se suoči sa činjenicom da ne želi da bude majka i da u tome nema ničeg ni lošeg ni grešnog. Kad se otklone uzroci, posledice se ili smanjuju ili, ako su u začetku, nestaju.
Ženi treba omogućiti izbor - i treba joj podići nivo samopoštovanja. Treba razumeti i da neke žene ne žele da u ovom haotičnom svetu stvaraju potomstvo. Koji god da je uzrok treba ga otkloniti - jer u suprotnom dolazi do samodestrukcije i skrivanja iza bolesti umesto suočavanja sa sopstvenim željama i odlukama.

🌹🌻Da li floriterapija može da pomogne?
Može. Floriterapija može biti sjajna potpora de se otkriju uzroci, ali isto tako može da pomogne da se žena oslobodi svih onih blokada i trauma koje nosi kao teški teret i da joj pomogne da se vrati sebi i svojim istinskim željama, bez straha od osude ili odbacivanja.
 Arnica - cvetna esencija za isceljenje dubokih trauma (abortus, spontani pobačaj, trauma iz detinjstva)
 Buttercup - cvetna esencija koja pomaže kod niskog samopouzdanja, kada žena treba da se prihvati svoju ulogu majke u odnosu na sve svoje društvene uloge.
 Black cohoch - cvetna esencija koja isceljuje emocije nasilnih i zlostavljajućih odnosa, da se osoba odupre odnosima koji su zasnovani na strahu (emocionalna ucena, emocionalno maltretiranje).
🌷 Crab Apple - cvetna esencija koja ublažava i otklanja osećaj stida.
 Evening Primrose - cvetna esencija za žene koje odbijajaju dete u materici.

 Mariposa Lily - cvetna esencija, koja između ostalog, pomaže da se iscele emocionalne traume iz detinjstva, ali i za buđenje materinskog instinkta. Remedija za stvaranje pozitivnog arhetipa majke.
 Rusomača - cvetna esencija za strahove u raznim fazama mentrualnog ciklusa i u vezi sa abortusom.
 Pine - za napuštanje osećaja krivice, za opraštanje sebi samima.

 Pomegranate - cvetna esencija za konflikt vezan za žensku energiju, ženstvenost, konflikt između uloge majke i uloge poslovne zene
 Sticky Monkey Flower - cvetna esencija izbora za otklanjanje blokada nastalih u prošlim vezama.
 Star of Bethlehem - cvetna esencija koja, između ostalog, pomaže ženi da se u svom telu oseća dobro (svoja na svom).
 Zinnia - cvetna esencija koja pomaže da se majčinstvo prihvati kao radost a ne kao stroga odgovornost. Podstiče uživanje u igri u dečijem svetu, vraća nas u dodir sa samim sobom.



Нема коментара:

Постави коментар