недеља, 10. октобар 2021.

Otvaranje za Zivot


Ništa nije veća besmislica i veći akt zaraćenosti sa samim sobom od bekstva od iskustva koje deluje kao da je odvojeno od vas. Jedini smer delovanja jeste da uđete u doživljaj.

U smislu pulsacije svesti, sledeća procedura se pokazala kao veoma korisna. Kada se dešava nešto od čega uzmičete – bilo da to stvara blagu smetnju ili jak strah, ili bilo šta između ovih krajnosti – ostanite iznutra opušteni. Posmatrajte automatski refleks reakcije u svom kretanju duše kako automatski postaje napet. 

Ako ostanete otvoreni i opušteni za ovo iskustvo, bez obzira kako bolno ili zastrašujuće delovalo, vi mu dopuštate da vam se desi. Time potvrđujete da je vaše i idete da pronađete njegov koren u sebi. U svom umu objavljujete svoju nameru da istražite i shvatite uzrok. Takođe, svojim emocionalnim bićem ispunjavate ovu posvećenost tako što dopuštate zdrav ritam impulsa psihe da nastavi sa svojim prirodnim procesom.

Tako ostajete u stanju otvorenosti koje vam omogućava da shvatite i odgovorite na adekvatniji način nego kada ste u stanju rata ili odbrane. Ovaj novi stav zahteva mnogo više poverenja u život, univerzum, druge i vaše najdublje biće. Kada ostanete opušteni i bez odbrane u svojoj supstanci duše, kada dopustite fleksibilne pokrete prirodne pulsacije da se nastave, deluje vam kao da ste izloženi opasnosti. Ali nije li čista iluzija smatrati da je ovaj neprirodni, odstupajući način samoodbrane pouzdanija zaštita od načina koji sam predložio? O ovome može da se nadugačko raspravlja, ali najbolji pravac je da rizikujete i otkrijete. Sigurno ćete otkriti istinu ovih reči. Videćete kako se ono što je u početku delovalo kao strašna pretnja ili nepodnošljiv bol, koje treba izbeći po svaku cenu, uskoro pretvara u duboku osvešćenost, bezbednost, blagostanje. Osetićete da vaš kompletni unutrašnji i spoljašnji organizam treperavo živi i raste. 

Kada ograničavajući, napet, tesan pokret automatski zakoči tamo gde bi trebalo da ostane živo pulsirajući, njegovo značenje može da se prevede u reči. One su: “Ne želim ovo iskustvo”. Tu je pretpostavka da ovo iskustvo nema nikakvog uzroka u vama. Pretpostavlja da su vam drugi, okolnosti, prilike stvorile ovo iskustvo. 

Prema tome, kad god opazite pokret kojim se struje vaše duše povlače, znate da na tom nivou vi ignorišete povezanost između spoljašnje i unutrašnje realnosti. Takođe u tom trenutku znate da živite u iluziji – a svaka iluzija hrani bol. Bolno iskustvo koje želite da izbegnete prekidanjem svog prirodnog duhovnog pulsa počiva upravo na takvoj iluziji. Kada odbijate ono što je vaše – dobro ili loše – vaše duhovno ustrojstvo odbija da preuzme ličnu odgovornost za nemilo iskustvo, a vaše emocije ometaju prirodni ritam pulsacije čitavog vašeg organizma. To je ravno namernom zaustavljanju disanja i pulsa putem nekih veštačkih, neprirodnih načina.

Нема коментара:

Постави коментар