субота, 15. јун 2013.

POTRAŽIMO NEŠTO DOBRO U DRUGIMA

       Kako da budemo nepobedivi


Ako okrutnost ili mržnja zaustavi naš put ka napretku, setimo se da je ljubav temelj stvaranja, da u svakoj duši postoji neko dobro, i da u najboljima od nas ima nešto loše. Tražeći dobro u   drugima, čak i kod onih koji nas na prvi pogled vredjaju, mi ćemo naučiti da razvijamo, ako ništa više, neke simpatije i nadu da će oni videti na bolji način, iz toga sledi da će nastati želja da im pomognemo u tom uzdizanju. Krajnje osvajanje će biti kroz ljubav i nežnost, a kada smo dovoljno razvili ove dve vidne veze ništa neće moći da nas napadne, jer imamo strast i ne pružamo otpor, jer po istom zakonu uzroka i posledice otpor šteti. Naš prioritet u životu je da sledimo diktate našeg Višeg  ja, odupremo  se uticaju drugih, a to se može postići samo ako pažljivo idemo svojim putem, ali u isto vreme ne ometamo ličnost drugog ili prouzrokujemo i najmanju štetu bilo kojom metodom okrutnosti ili mržnje.

 Dr. Edward Bach, „Heal Thyself“,  1931.god




              Dobrota da istera zlo

 

Istina, mržnja može biti pobedjena većom mržnjom, ali je jedino može izlečiti ljubav, okrutnost se može sprečiti većom okrutnošću, ali samo kada su razvijeni kvaliteti simpatije i milosrđa, jedan strah može biti izgubljen i zaboravljen u prisustvu većeg straha, ali pravi lek za svaki strah je hrabrost.…

Ako slušate učenja Krišne, Bude, ili Hrista, naćićete da uvek učenja dobrih prevazilaze  zlo. Hristos nas uči da se ne opiremo zlu, da volimo svoje neprijatelje, da blagoslovimo one koji nas gone – ne postoji pravo lečenje ako nije takvo.  I tako u pravom lečenju, i u duhovnom napretku, uvek moramo tražiti dobrotu da istera zlo, ljubav da osvoji  mržnju, i svetlost da odagna mrak. Na taj način možemo da izbegnemo sve otrove, sve štetne stvari, i koristimo samo dobro.

Dr. Edward Bach,   „YeSuffer“ , 1931.g

Нема коментара:

Постави коментар