уторак, 25. јун 2013.

VINTAGE YOGA


A sad nešto o yogi


Bez obzira na to da li vežbamo sami na nekom proplanku, u svojoj sobi, nekom studiu ili na intenzivnom seminaru yoge sa prvoklasnim yoga majstorom, ono što saznamo na prostirci nije dovoljno. Da bi naš život procvetao, moramo da primenimo ono što iskusimo dok vežbamo. 



Predstavljam vam deset ključnih stvari koje čudesno unapređuju kvalitet života,  kojima nas yoga uči

DA OSVESTIMO SVOJE PRIRODNO DISANJE KAKO BISMO GA USPEŠNO KORISTILI U JOGI I U ŽIVOTU 
Ispravno, svesno, disanje prioritet nad prioritetima. Oslobađanje tenzije i blokada iz delova tela koje se prirodno pokreće dok dišemo, a naročito iz dijafragme i abdomena, zauzima važno mesto u yogi. Konačno, da bismo prodisali i prepoznali svoje slobodno prirodno disanje, potrebno je da nam se životna energija koja rukovodi dahom, oslobodi. A kada se to desi ponovo ćemo biti priključeni na bezgranični izvor energije
DA ISTRAŽUJEMO SVOJE TELESNE I MENTALNE GRANICE KAKO BISMO SE OTVORILI IZNUTRA I REALIZOVALI SVOJU ISTINSKU NEOGRANIČENU PRIRODU 
U Životu retko kada pokušavamo da se konfrontiramo sa sopstvenim ograničenjima. Skoro nikad namerno ne izlazimo van okvira svoje sigurne "udobne zone". I baš zbog toga ne znamo gde su nam sve limiti. Sa druge strane, osim što su čvrsto rešeni da izađu iz svog malog sigurnog sveta (čaure), jogiji na prostirci namerno flertuju sa telesnim i mentalnim ograničenjima učeći na taj način kako da se otvore telom, disanjem, emocijama i umom. To je čitav jedan proces ili unutrašnje putovanje u prirodno stanje svog bića radi saznanja KO smo i ŠTA smo mi stvarno - kroz mudrost Hatha i Raja yoge. 
KAKO DA BUDEMO U KONTROLI I PREPUŠTANJU ISTOVREMENO NAIZMENIČNO  
Jedan od glavnih razloga zbog kojih završavamo u neravnoteži jeste to što ne znamo da balansiramo između kontrole i prepuštanja. Na primer, kada smo u kontroli stvari, tada smo skoro neizbežno i napeti. Ako se pak prepustimo, imamo tendenciju da gubimo kontrolu nad situacijom. Pošto nas i sama pomisao na to plaši, većina ljudi grčevito naginje kontroli, okrećući pri tom glavu od prepuštanja prirodnom toku. Otud toliki problemi sa napregnutim nervima (čitaj, glavoboljom) i zakočenim emocijama. Yoga taj problem vrlo uspešno "leči".
BUDEMO POTPUNO PRISUTNI SADA I OVDE, U JEDINOJ STVARNOSTI 
U 21. veku čovek je, kao nikada do sad, rasejan na sto strana, a istovremeno nesvestan onoga što se dešava u sadašnjem trenutku. Njemu je pažnja svuda, a ponajmanje tamo gde je najpotrebnija, u sada i ovde. Nije ni čudo što nema moć sadašnjeg trenutka koja mu omogućava da uvidi šta se to dešava, pre svega, sa njegovim telom, disanjem, emocijama i umom. Zašto je to tako? Pa zato što čovek beži od bolne istine - žive stvarnosti - koja se iz trenutka u trenutak dešava u njemu samome. Lakše je i bezbolnije baviti se nečim drugim što nema direktne veze sa nama. U praksi yoge, cilj nam je da svesno i namerno povučemo pažnju iz sećanja na ono što je bilo u prošlosti i predviđanja onoga što bi moglo da bude u budućnosti i fokusiramo je na ono što se trenutno dešava u našem telu, osećanjima i umu. Na ovaj način razvijamo moć zapažanja, budnost i koncentraciju, što utiče na ekspanziju svesnosti. To nas osposobljava da ostanemo potpuno prisutni u jedinoj realnosti, u SADA i OVDE.
KAKO DA OTVORIMO SVOJE SRCE I UM I KAKO DA SLAVIMO ŽIVOT 
Razlozi bolesti savremenog čoveka proizilaze iz unutrašnje rascepljenopsti, vezanosti i potisnutih emocija. U yogi učimo da bezuslovno prihvatimo i potpuno razumemo obe strane, kako svetlu (jang) tako i tamnu (jin). Drugim rečima, učimo da uravnotežimo suprotnosti. Na kraju, sve što nam ostaje jeste otvaranje prema životu iz trenutka u trenutak i slavljenje života. A to je čista radost življenja.
OEĆAMO SE DOBRO SA SAMIMA SOBOM U SPECIFIČNOJ SITUACIJI U KOJOJ SE TRENUTNO NALAZIMO 
Čovek u pokušaju da "popravi" stvari samo ih još više komplikuje i tako doprinosi dodatnoj patnji. U yogi se primenjuje dijametralno suprotan pristup. Umesto da se borimo sa stvarima koje nam se ne sviđaju, mi radimo na promeni unutrašnjih uslova i kvaliteta percepcije, što direktno utiče na to kako se osećamo. Kada jednom otkrijemo istinu da sve, dobro i loše, kreće iznutra i da je relativno, nećemo više trošiti energiju na pokušaje da pronađemo spoljašnjeg krivca za to što smo sami "uzrokovali". Radije se okrećemo unutra, tamo odakle svi problemi izviru.  
Dobra vest je da ono sa čime možemo da se suočimo, možemo i da rešimo. A još bolja vest glasi: "samim tim što znamo da smo na pravom putu, dobro ćemo se osećati"
DA SA STRPLJENJEM PRIHVATAMO SEBE I FAZE KROZ KOJE PROLAZIMO. UŽIVAMO U PROCESU SAZREVANJA I HARMONIZACIJE, NE ČEKAJUĆI "SAVRŠENSTVO”
Delovi sebe koje odbijamo da vidimo (prihvatimo) imaju najveći uticaj na to ko postajemo
Yoga je sistem koji nas osposobljava da integrišemo sve te nesvesne sadržaje lične istorije iskustva u jednu celovitu svesnu realnost, iz koje se zatim rađa mudrost kako treba da dišemo, krećemo se, jedemo, delamo...i živimo. Kada svemu tome dodamo elemenat uživanja, naša perspektiva postaje još jasnija i opuštenija, što samo ubrzava proces vraćanja u balans.

KAKO DA SE ISPRAVNO ODNOSIMO PREMA SEBI I DRUGIMA 
Budi ljubazan prema sebi i drugima
govori istinu (o tome kakve su stvari za tebe) vodeći pri tom računa da ne kršiš prvo najvažnije pravilo
ne prisvajaj ono što ne pripada tebi
kanališi vitalnu energiju u kreativne svrhe
kultiviši nepristrasnost ili nevezanost za rezultate svojih dela
To je temelj na kome počiva kuća koja se zove: svestan, odgovoran  i ispunjen život.
PRIIMENJUJEMO TAJNU TEHNIKU "BRZO SKRETANJE" ONDA KADA NAM ZATREBA
Suština tehnike je da pronađete nešto, šta god to bilo, što volite i što vam pobuđuje prijatnost, i zatim namerno fokusirajte svoj um na to. Ostanite otvoreni za emotivnu promenu koja će da usledi pošto ste preusmerili um
  Sonja



Нема коментара:

Постави коментар