понедељак, 2. фебруар 2015.

Kada je ogledalo potpuno čisto, reflektuje samo svetlost


"Postoje dva načina širenja svetlosti
  biti lampa koja emituje
  ili ogledalo koje odražava "
  Lin Yutang

U disciplinama kao sto je Yoga važno je da znamo da stalno počinjemo iz početka,iznova i iznova, bez da dajemo značaj prethodno postignutim rezultatima ili tome koliko ih dugo već praktikujemo. Jer svaki trenutak je kompletan sam po sebi, i za sebe uvek nov. A to je,  priznaćete, savremenom čoveku veoma teško. Potrebno je stalno čistiti ogledalo našeg uma oslobađajući se starih verovanja, uverenja, predrasuda o tome kako bi stvari trebale da budu, slike koju imamo o sebi i koju hoćemo da potvrdimo, sva iskustva koja nas udaljavaju od nevinog pogleda onog koji se ponovo rađa svakog trenutka.

Cvetna esencija izbora, kada nam se dešava nešto ovako, je svakako Crab Apple koja nam takođe olakšava i ulazak u meditativna stanja.
    
Kada se usudimo da dišemo u skladu sa trenutnim emotivnim stanjem tokom naše Yoga prakse, i da svesno budemo na mestima u našem telu u kojima nam je neprijatno a koja pak kroz senzacije i traže našu pažnju, ne samo da možemo da naučimo mnogo o nama samima, vec umnogostručujemo efekte psihofizičke alhemije - čarolije koja se dešava tokom procesa Yoge

Onima koji su naviknuti da jure za rezultatima, može se desiti da ubrzaju istezanje koje se dešava u asani  misleći da čine dobro. Paradoksalno ali u stvari takav način rada nas udaljava od autentične transformacije. Jedna od Bahovih esencija bi nam u tom slučaju pomogla da dozvolimo da se sve dešava u svoje vreme i u svom ritmu, bez žurbe i guranja na koje nas primorava ego, je Impatiens.

S druge strane tokom prakse možemo umom biti prisutni u nekom drugom "idealnom trenutku ili vremenu" i ta nas distrakcija sprečava da budemo potpuno prisutni u onome što radimo. Ako je to naš slučaj, onda je esencija koja bi nam pomogla da budemo u ovde i sada, bila Clematis.

Um se može igrati, vrteći u krug stalno iste misli, bez da ih možemo zaustaviti. White Chesnut pomaže da se um umiri i prekine ovaj lanac misli.

Ako su misli uznemirujuce u obzir bi došao Sweet Chesnut dok bi Chesnut Bud bio idealan za one koji počinju svoju praksu s obzirom da povećava našu sposobnost učenja, usvajanja novog ali i učenja iz sopstvenih grešaka.

Mnogi praktičari ili instruktori joge prskaju prostor nekom od esencija da bi pripremili prostor u zavisnosti od energije grupe tog dana. Esencije se ne moraju uvek piti, mogu se takođe koristiti u kremama i direktno se aplicirati na čakre ili se mogu koristiti u kupkama.

Ja ih, tako bar kažu, uspešno koristim u kremama, koje čarolijam ali o njima u nekom drugom tekstu.
Sonja

Нема коментара:

Постави коментар