среда, 14. фебруар 2018.

Telo je dnevnik našeg života


Telo je dnevnik našeg života i njemu je sve zabeleženo. 
Neosvešćene (svesno ili podsesno potisnute) emocije nagomilavaju se u telu sto tokom vremena stvara fizičku krutost, stres, napetost a ponekad i bol. 
Joga je savršeno sredstvo, ali postoje i druga, za oslobađanje nagomilane emocionalne napetosti iz tela i doživljaja isceljenja koje dolazi nakon toga. Postoji mnogo metoda u okviru joga prakse kako bi se otkrile duboko potisnute emocije, dovele na površinu i onda se oslobodile u potpunosti iz tela.

U karlici zadržavamo stres i negativne emocije kao što su strah, krivica i tuga. Kad god ne znamo šta da uradimo sa nekim osećajem ii iskustvom mi ga potisnemo - odložimo u karlicu. 
Zato je posebno važno da praktikujemo asane koje dovode pranu (životnu silu) u taj predeo.

Karlični pojas je posebno interesantan pošto su duboki mišići u trbušnij duplji – psoas i illiacus – neverovatno moćni, neverovatno duboki i čuvaju neka od naših najmoćnijih osećanja. 
Kukovi su moćni emotivni centri, deo našeg jezgra i naš centar gravitacije (težište tela je na oko 2-3 cm ispod pupka). Težište kod žena je nešto malo niže nego kod muškaraca. Kukovi su važni kao oblast koja određuje našu povezanostsa drugima i kontrolu ili nedostatak kontrole drugih.
Otvaranje kukova i mišića kuka su značajni za oslobađanje emocija kontrole i otvaranja sebe za rađanje novih ideja, zadovoljstva i novih kreacija. 
Ukoliko se oslobodimo kontrole, slobodni smo da izrazimo sve aspekte naše ljudske kreativnosti i naši kukovi bi trebalo da se kreću lagano bez poteškoća ili bolova.


Нема коментара:

Постави коментар