понедељак, 14. мај 2018.

Lenjost je samo simptom


Često mi se obraćaju majke i traže kapi za lenjost svoje dece. Mnogi smatraju da je inercija, da ne kažemo lenjost, prirodno stanje uma i tela. Ali, od malena nas uče radnim navikama, podstiču nas da učimo da bismo rasli i razvijali svoje potencijale. I pored toga, kod nekih se lenjost razvija bolje od samih potencijala! I onda pitaju da li je to stvar karaktera, negativna crta, stanje ili stav? Šta god bilo, lenjost izoluje od života i tada postaje destruktivna. Lenjost postaje problem kad potraje jer održava stanje pasivnosti iz kojeg je teško izaći: što duže ne radimo ništa, sve nam je teže da započnemo. Lenje osobe nisu srećne, ali se plaše da nešto urade, preuzmu inicijativu i odgovornost. I tako ostaju u svojoj zoni komfora, a lenjost im tupi čula, blokira mogućnosti i sprečava svaki napredak.

Lenjost je samo vidljiva manifestacija različitih unutrašnjih disbalansa i potrebno je definisati koji je pravi razlog za odredjeno ponašanje, najčešće nije samo jedan

Lenjost je samo simptom i zbog toga za nju ne postoji specifična ili univerzalna cvetna esencija. Potrebno je pre svega biti iskren prema sebi, prepoznati svoja stanja i osećanja i videti šta lenjost zapravo govori.

Ovo su neke od esencija koje bi mogle da dođu u obzir
Hornbeam kad nedostaje mentalna energija da se započnu svakodnevne obaveze, imamo energije samo za ono sto nam se svida
Larch kad nedostaje samopouzdanje
Cayene kod zaglavlenosti bez snage volje da napravimo korak napred, tesko nam je da se pokrenemo
Tancy kad odlazemo obaveze, pasivnosti, tromosti
Gentian za obeshrabrenost
Centaury kod slabe volje
Wild Oat za nedostatak cilja
Wild Rose kod apatije i rezignacije. 

                                                                              




Ovo nije konačna lista. Na primer, treba još videti da li osoba ima prevelika očekivanja, strah od neuspeha, manjak vere i istrajnosti, nedostatak motivacije ili životnog cilja, itd. Tada se u razgovoru sa terapeutom lako napravi personalizovana kombinacija cvetnih esencija koja će biti podrška u prevazilaženju specifičnih prepreka.


2 коментара:

  1. Koliko je samo tačno da sami sebi ne možemo efikasno da pomognemo, pa čak ni kapima... već danima mi se jede ljuto, što je kod mene jednom u Milenijumu, pa mi nikako nije jasno šta mi je. Čak sam napravila proju sa ljutom paprikom i smazala u slast, na čuđenje deteta i negodovanje što je proja ne onakva kakvu voli. I sad kod tebe pročitah Cayen i složiše se kockice - već neko vreme ne mogu da se pokrenem u jednom segmentu svog života. I uredno uzimam Hornbeam i Agrimony i Blackberry, ali zamisli da mi Cayen nije bio ni na kraj pameti... Eto... Thanks!

    ОдговориИзбриши
  2. Meni tvoje reči govore da MOŽEMO sami sebi da pomognemo, eto ti si dobijala poruke od Velike Sebe, kroz želju za ljutim

    ОдговориИзбриши