петак, 16. новембар 2018.

BABA JAGA - BABA JOGA tajni smisao starih priča


Svima nam je poznata BABA JAGA - Baba Roga
Njome su nas plašili kao decu, ali malo ko zna da je njeno izvorno ime - BABA JOGA, ZLATNA NOGA. I da je priča o njoj namerno iskrivljena kako bismo zaboravili ko smo i šta smo i koliko su veliki naši preci bili. 
Naši preci su poštovali Boginju-Zaštitnicu dece-siročadi i dece uopšte — Baba Jogu (Joginja-Majka)! Baba Joga je — večnoprekrasna, ljubazna BoginjaZaštitnica, u hrišćanskim vremenima "evoluirala" u babu-jagu — koštanu nogu. Veoma "bliska" sličnost! Ali to nije sve! Vedska Baba Joga putovala je po Midgard-zemlji na vatrenim Nebeskim kočijama (Mali Vajtmar), a zatim na konju po svim zemljama, u kojima su živeli Rodovi Velike Rase i potomci Roda Nebeskog...
preuzeto sa Tajni smisao starih prica



"Znate li vi uopste sta je to JOGA?
JOGA uopste nije indijska rec, vec cista SLAVJANSKA!
Ona dolazi od reci JAGA a sto doslovce znaci OGONJ ili VATRA.
Judeo hriscani su satanizovali te termine i od njih prepravili pricu o Baba Jagi -BABI JAGI ili babi Joginji. 
BABA na ruskom ne znaci uopste BABA, vec znaci BEJBI. Engklezi su naravno ukrali tu rec. Rusi i danas kazu BABA za devojku. Znaci Baba Jaga je devojka Jaginja.
U nasem narodu je to OGNJENA MARIJA!

Svaki jogi ce vam reci da je krajnji smisao Joge (jage) upravo sinteza Somatotropina a koji i jeste unutrasnji oganj ili vatra o kojem je Kastaneda pisao uzduz i poreko.

Baba Jaga je namerno satanizovana a bila je ona upravo Ognjena MArija (na pravoslavnom) dobrociniteljka VESTA koja je sakupljala decu i ucila ih da stanu vestima (odbacenu decu od roditelja)"

preuzeto sa VEDE OKEAN MUDROSTI (istinita istina)

Uprkos činjenici da se takav lik čini jednostavan, postoje i druge teorije koje opisuju ovu heroinu slovanskih mitova s potpuno drugačije strane. Prema jednoj od njih, ova žena je bila brižna i mudra vila, 
Postoji legenda da je ranije veštica bila dobra veštica,vila.  Kada je hrišćanstvo radikalno prihvaćeno, sve dobre, svetle i čiste stvari u paganizmu, pokušavali su da sakriju, pokvare i unište. Dakle, negativne karakteristike pripisivale su vilama koje su pomagale ljudima: odvratan izgled, zle namere.

Takva percepcija odražava naše najdublje strahove, užas nepoznatog, nevidljivog.
Ponovo iščitavajući ovu bajku, iz dela za koja okrivljujemo strasnu Baba Jagu sada mozemo iščitati sakriveni smisao, spašavala je, podučavala, isceljivala (spaljivala bolesti), čarobnica koji živi između dva sveta.

Inicijativna uloga Baba Jage i obreda su šifrirani u bajkama.  Napomena: junak stiže do Baba Jage u kolibu, tj. u svet mrtvih, "umire", testira se i ponovo rodi u novom kapacitetu govori o tranziciji junaka u drugi svet (30. kraljevstvo) i njegovoj transformaciji. U ovim legendama Baba Jaga, koja stoji na granici svetova, služi kao dirigent koji dopušta junaku da prodre u svet mrtvih - Baba Jaga je dirigent promena. 
Očigledno je da su svi atributi Baba Jage povezani sa mudra žena, veštica, znati, leciti, sposobna davati svoje znanje, tretirati "žene - obrede".

Da li je Baba Jaga zaista boginja Makosh? Gore navedene teorije o poreklu Baba Jage daleko su od jedine. Ako se okrenemo slovenskim mitovima, naučićemo još jednu, vrlo čudnu i naizgled nerealnu legendu. Prema njenim rečima, 
Baba Jaga je daleko od zastrašujuće veštice koja živi u udaljenoj kolibi u tamnoj šumi. 
To potiče od ideje da, možda, izgled Baba Jaga zapravo krije boginju Makoš, koja je bila supruga Velesa i koja ima 27 saradnica, 27 energija, 27 vila, 27 Svediva. Kao što znate, Makoš je bio jedna od centralnih ličnosti u slovenskim mitovima, ona koja tka niti života, uživala je posebnu popularnost među ženama i smatrala se boginjom sreće, plodnosti i milosti. 

Ipak, Baba Jaga je arhetip  mudre Primordijalne žene, divlje majke - mentor. Majka koja pomaže i kažnjava. Dakle, ova slika je tako čvrsto ukorenjena u našoj kolektivnoj i individualnoj kulturi.


Нема коментара:

Постави коментар