понедељак, 24. децембар 2018.

Čarobno bilje Slavena ~ PERUNIKA

Čarobno bilje Slavena ~ PERUNIKA ~ moćna biljka za proročke snove
Jedna od poznatih čarobnih biljaka ubire se u maju kada rosa pokriva travu. Ubrana Perunika se stavlja u hladnu izvorsku vodu do najbližeg punog mjeseca.
Zatim se izvadi i stavlja pod jastuk.
Zašto?
Pa mudri Slaveni su to ritualno činili kako bi imali proročke snove. Perunika nosi sa sobom energiju zaštite od svih zlih duhova i energija, entiteta koji su nepoželjni u vašem svetom prostoru.
Da bi se kuća zaštitila od munje i vatre, Perunika je postavljena u uglove kuće ili da visi sa tavanice. 
Tamo gdje je mudri Slaven ubrao peruniku on bi kao ponudu na to mesto ostavio crveno jaje.
Zašto?
Pitajte Peruna i Mokoš !
Leši u Šumi vas nece dirati ako ponesete sa sobom jednu Peruniku,  jer Perunika je moćan talisman zaštite.
Poznato je, kazu naši stari, da Perunika u napitku izaziva spavanje. Infuzija Perunike koristi se za protjerivanje demona i zlih duhova. Tradicionalno se koristi za razvoj osobnih čarobnih moći (izazivanje proročkih snova).
Jasno je da je ova moćnica usko povezana s našim Perunom.
Dan danas postoje mnoge legende o njoj.

Evo jedne iz hrišćanskog doba
Jedna hrišćanska legenda kaže da je ta biljka imala široko i lepo lišće, a Sotona ju je izabrala kao svoje skrovište.
Međutim, Arhanđel Mihajlo bacio je munje sve do lišća Perunike. Sotona je pobjegao od ovog pucnja, a On i njegovi demoni pali su ravno u pakao.

Još jedna priča govori o mladoj djevojci koja je otišla u šumu kako bi sakupila lekovito bilje. Krenula je dalje u šumu, skupljajući najbolje cvijeće u mirisni buket.
Leši ju je namamio na daleku čistinu okruženu visokim borovima, strmim liticama i visokom planinom. Devojka se zaustavila, pogledala okolo i postala prestrašena.
U međuvremenu, Leši se pretvorio u mladog lepog muškarca i izašao iza bora, stajao je pred devojkom i nasmejano rekao; "Ne boj se, lepa devojko, ne želim vam ništa nažao učiniti.Jedina stvar koju ti trebaš učiniti jeste da postaneš moja, jer ja sam Kralj i Gospodar ove šume, koji poseduje sve što u njoj jeste. "
" Nikad! " Devojka vikne, ali nije bilo načina da ode, i tako boreći se Lešijem, on se opet pretvori u starca. Toliko je želeo provoditi s njom vreme u Šumi da ga je obuzeo nemir te ju je pokušao uhvatiti, ona ga je udarila rukama u lice. U međuvremenu, devojka je pokušala pobeći, ali nije mogla napraviti ni korak, neka ju je čudna sila držala na jednom mjestu. Leši ju je uspavao svojom rukom.
Poput belog oblaka, bila je prekrivena maglom nebeske plave boje i počela se topiti sve dok nije nestala.
Na mestu gdje je nestala, izrasla je lepa ljubičasta Perunika i podigla je svoj baršunasti cvet prema toploj Sunčevoj svjetlosti.
Njezini sveži listovi su otrovni, jer je Lela bila ogorčena Lešijem, međutim, suvo lišće ima lekovita svojstva, jer je Lela potajno volela svog Lešija.

Još jedna legenda kaže da je nekada medved iskopao neobičan koren na početku zime, lizao ga je nekoliko puta i otišao spavati u svoj brlog.
Čovek je video kako medved to radi, te je i sam počeo lizati koren perunike. Nakon toga, odmah je zaspao i probudio se u proljeće.

Biljka Iris je nazvana po grčkoj boginji duge, koja je na španskom i portugalskom jeziku još uvek poznata kao duga ili arko-iris. Grci su Iris smatrali glasnikom Bogova čovečanstvu, koji je tkao dugin most između neba i zemlje. Goethea je to u svojim stihovima izrazio da boje duge nastaju ne toliko od razdvajanja bele svetlosti, već od interakcije svetla i tame. Poruka duge za naše ljudsko iskustvo je da naša kreativnost cveta kada možemo doneti svetlo naše svesti u tamne dubine psihe, ono što je psiholog Carl Jung nazvao "senka" Ne postaje se prosvetljen zamišljanjem svetla, već osvešćivanjem mraka." Suština cveta Irisa utjelovljuje ovu duginsku poruku, delujući kao nebeska muza  budi našu kreativnost ovde u našim zemaljskim životima.

Esencija cveta FES Iris je napravljena od divljeg cveća Irisa, koja raste na vlažnim livadama. Irisi takođe imaju jaku vezu sa vodenim elementom, raste u vlažnim staništima i zadržavaju vlagu u svojim rizomima(od korena Irisa se pravi hidrantna krema). Ono što najviše razlikuje Irise, jeste izvanredna struktura njihovih cvetova.
Donji deo, poznat kao pad, nisu latice, već laticice poput latica, sa dramatičnim šarama i kontrastnim bojama. Iris izražava ono što je inače skriveno. Tako Iris ne samo da premošćuje nebesko carstvo sa zemaljskim svetom ispod, već i iznutra iznosi kreativnost duše da može procvetati u svetu oko nas.

Kao esencija se koristi za one koji osećaju da im je život monoton, da u njega ne unose dovoljno duhovnosti i kreativnosti, kada se osecamo zaglavljeno nemamo inspiracije za kako dalje. Za umetnike ona je poput Muze, budi inspiraciju, nadahnjuje razrešavajući na taj način čuvene umetničke blokade. Ono što je zanimljivo za nas zene :) je to, da ova cvetna esencija umanjuje hiperglikemijske sklonosti, odnosno žudnju za slatkišima koja je izazvana dosadom, begom od emocija i potiskivanjem kreativnosti.

Kao što naše fizičko telo ima potrebu za vazduhom, tako naša duhovnost ima potrebu za inspiracijom.
Cvetne kapi Irisa nas inspirišu da kreiramo i živimo lepotu u nama samima i u svetu oko nas.





Нема коментара:

Постави коментар