недеља, 23. децембар 2018.

Voleti iz viška a ne iz nedostatka

Veoma je uobičajeno da se čuje ili pročita u svetu cvetnih esencija, da Holly ima centralnu funkciju: kao izraz bezuslovne ljubavi.

Moja prva tendencija je da se odupremo razmišljanju o ljubavi takve prirode. Oskar Vajld je napisao da "dati i ne očekivati ništa zauzvrat, dolazi iz srca, to je ljubav." I ovaj način gledanja na stvari, već mi postaje prihvatljiviji, mada, ja ne vidim kao jednostavnu stalnu primenu Vajldovog recepta.

Dr Bach kaze autentična ljubav je povezana sa slobodom, ali u svakodnevnom životu, kad volimo, nadamo se da cemo biti voljeni. Život i klinicko iskustvo pokazuju da umesto da planiramo bezuslovnu ljubav, dobro je težiti realnoj ljubavi, takvoj kakva je, tad kad se dešava, bez težnje ka savršenstvu. Potraga za savršenstvom je stav koji nas vodi pre ili kasnije, u razočaranja.

Da li je normalno da volim i dajem bez uslova?
Ne znam, ali ono što znam je da sama odluka da se bezuslovno voli ne znači automatski biti sretan. Misliti drugačije je obično ono sto nam zadaje bol. Ako u sebi nemamo sreće, blaženstva, koje smo sami izgradili, ni odnosi niti bilo koja osoba neće nam ga moći dati.

Svako je srećan sa nekim drugim samo kada ima unutrašnju sigurnost da bude srećan i bez njega. To jest, kada je slobodan i daje slobodu, a ne da ima osećaj da diše samo kada je drugi u njegovom životu. Tako da, ako uđemo u vezu da bi bili srecni, jer sami nismo, razočarenje i olupina odnosa nas čeka iza ugla.
Iz iskustva znam da nije dobro da volimo iz nedostataka. Isto tako, znam da su stvari drugačije kada volimo iz viška.
U tom trenutku, zagrlili smo se u ljubavi ohrabreni željom da podelimo radost, srecu koja nas već nastanjuje.
Od te supstance hrani nas esencija Holly



Нема коментара:

Постави коментар