четвртак, 21. фебруар 2019.

Ljubomora, kao prikriveni dar, otrov koji leči




Ljubomora, poput zavisti, je otrov za mnoge ljude, ali ako je gledamo iz pozicija duše, to je napitak koji leči. Sve mora biti vidljivo, ne samo iz osećaja psihe, već i iz želja duše. Dok psiha teži cilju da stvari dobro rade, da se ciljevi postižu, duša se pretvara u nešto drugačije od života. Briga o duši i briga o psihi traže različite pomoći.
Posmatrati ljubomoru kao percepciju da postoji nešto što ti ne mogu dati, a ti ga želiš potražiti negde drugde, sa jedne strane, to podrazumeva prepoznavanje i prihvatanje da vam ne mogu dati sve i, sa druge strane, da morate pokriti taj nedostatak. Naravno, ova reakcija pretpostavlja zrelost koja nije uvek prisutna u našem životu, jer je često svedočanstvo o manifestaciji nesigurnosti, nestabilnosti i straha.
Uteha koja ostaje jeste da ona nije samo ljudska emocija, već da su i bogovi zarobljeni u njoj. 

Napetost koju izaziva ljubomora, stres koji provocira, nepovjerenje koje poplavljuje savest, nemir u kojem nas zbraja, nesumnjivo je sukob nejednakih svemira koji nadilaze osobne. Njezina mašta, koja često protivreči svakoj stvarnosti, ukazuje na to da u prošlosti, u situaciji ili u odnosu ne treba tražiti njeno razumevanje. Intenzitet njenih osećaja otvara nam prostor da zamislimo da nam duša želi nešto reći: da slušamo njezine mnogobožačke zahteve.
Kada je osoba uronjena u nemogućnost integrisanja polariteta i vezanosti za življenje u dogmatizmu isključivog afekta, to ograničava mogućnost otvaranja šarenom zahtevu duše (uključiti u svoj život nijanse). Dakle, ljubomora predstavlja priliku za osobu uronjenu u njene kandže kako bi izašla iz močvare krajnosti srcolikog emocionalnog mehanizma koji je sprečava da čuje što njegova duša traži od njega. 
Dakle, kad uspemo da živimo ljubomoru i da naučmo šta nas podučava, ova emocija naklonjena senki, koja je sposobna dovesti do destruktivnosti i osvete, postaje blagoslov. Ljubomora, kao i sve emocije obojene senkom, može biti prikriveni dar, otrov koji leči. 

Holly, cvetna esencija, takođe, ovde pridonosi procesu transformacije onoga što boli - u lek.

Нема коментара:

Постави коментар