понедељак, 7. фебруар 2022.

Vodena ljubičica

Naučiš da si poput Water Violet.
Cvet preosetljivih, onih koji ljudima deluju nadmeno i distancirano, a nisu... Samo traže svoj lični prostor. Traže da ih ne diraju jer oni ne žele da diraju druge. Pomislim, nije ni onoj princezi bilo lako.
Smešno je kad vam kažu da izvodite i da ste preosetljivi, a vi kao niste svesni toga. Sve znate, a opet malo toga možete preduzeti. Water Violet oseti onaj grašak kroz mnooogo madraca - i bude nenespavan. Neki zaspe i na podu, i kad topovi gruvaju. Ovaj vodeni cvet to ne može. Smeta mu i to istinski. Ne folira. I ne voli uvek što je tako, ali on tuđi svet remeti samo time što traži da ne diraju u njegov, lični.
To mu je jedina mana. On sve zna sam, i može. Opet, nije da ne voli ljude, samo nije uvek za društvo. I, nije do društva. Do cveta je. Jednostavno, ne ume da se uklopi, a i ne trudi se mnogo.
Daje koliko je potrebno. Njega volite ili ne volite - jer nekad ga je teško razumeti. Jer nije kao većina. Dovoljan je sam sebi i svojoj najbližoj okoloni. Ne dirajte mu stvari. Ne premeštajte ih bez pitanja. Ne sedite na njegovoj stolici. Ne menjajte mu jastuk. Ne pretpostavljajte šta je za njega dobro. Poremetićete njegov svet i sklad. Njemu će biti teško, a vi nećete razumeti u čemu je problem ako nije pio iz te šolje ili nije sedeo baš na toj stolici. Možeš misliti! Pa ne možeš, u tome je stvar...
Ako u svojoj okolini imate nekog sličnog ovom - samo pokušajte da ga razumete. Ne terajte ga ni na šta jer nećete isterati svoje, već ćete samo taj krhki cvet oterati ili slomiti.
On ne traži mnogo... skoro ništa... Čak će vam se sklanjati i s puta, samo vi to sklanjanje nikada ne shvatajte kao pravljenje prostora za druge, već kao pravljenje distance. I poštujte je. I Water Violet će poštovati vas. Beskrajno...
On se jadan trudi da se čak i visinom distancira. Da ne smeta i da mu ne smetaju. I samo bi voleo da tako ostane...
Raste samo u izuzetno čistim vodama i ne pušta svoje korenje u mulj već lebdi tik iznad. 
Cvetna esencija iz repertoara dr Bacha
 
 

Нема коментара:

Постави коментар